Sakal Kesmek Haram Mı, Sakal Bırakmanın Kesmenin Hükmü Nedir?

Tüm İslam beldelerinde erkeklerin sakal kesme durumu fetva konusu olarak tartışılmaktadır. Bazı kaynaklar bu konuyu hafife alarak kesmenin bir mahsuru yoktur mekruhta olsa tenzihen mekruhtur derken, büyük alimler ve ulemalar kesinlikle haram olduğunu beyan etmişlerdir. Bunun en büyük dayanağı ise sakal erkeğin fıtratındandır. Fıtrata müdahale etmek ise haramdır…

Nisa Suresi 119. ayert-i kerimesinde şeytan Allah Teala ile şöyle konuşmuştur.

وَلَاٰمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللّٰهِۜ
“…Onlara (insanlara) emredeceğim de Allâh’ın yarattığını değiştirecekler…”

Efendimiz Aleyhisselam Şöyle Buyurmuştur:
“Bıyıkları çok kısaltın, sakalları ise bırakın;
Müşriklere muhalefet edin; bıyıkları kısaltın, sakalları çoğaltın;
Bıyıkları kesin, sakalları bırakın. Böylece Mecusîlere benzemeyin.”
(Buharî, Libas, 64; Müslim, Tahare, 54)

 

Hazret-i Aişe (Radiyallahu Anha) Rivayet Etmiştir ki Efendimiz Aleyhisselam Şöyle Buyurmuştur:
“On şey fıtrattandır: Bıyıkları kesmek, sakalı salıvermek, misvak kullanmak, su çekerek burnu temizlemek, tırnakları kesmek, parmak üzerindeki eklemlerde kirlerin barınabileceği yerleri yıkamak, koltuk altındaki kılları yolmak/gidermek, kasıkları tıraş etmek, küçük abdest ve büyük abdest mahallerini yıkamaktır.”
(Müslim, Tahare 56; Neseî, Zinet 1)

Efendimiz Aleyhisselam sakallarını bir tutam kadar uzatır, yanlardan ve bir tutamdan fazla olan kısmını keserdi. Ve sakallarına bakım yapardı. Hanefi ve Hambeli mezhebinde bu şekilde yapılması tavsiye edilmiştir.

Mezheplerde Sakal kesmenin hükmü:

Sakal kesmek 4 mezhepte de haramdır. Günümüzde bazı alimler şafi mezhebinde mekruhtur dese de İmam Şafii “El Ümm” Eserinde sakal kesmenin haram olduğunu beyan buyurmuştur. Az sayıda bazı Şafii alimleri bu hükme karşı çıkıp sadece mekruhtur dese de bu hükümleri kabul edilmemiştir.

Sakalı bir tutamdan aşağı kesenler için hüküm haram olmadığı şeklindedir. Tam anlamıyla sünnet üzere bir sakal bırakmasalar da Efendimizin sakal kesmeme hükmü üzere davranışlarından ötürü az da olsa sakal bırakmaları caizdir.

Bazı cemaat ve topluluklarda “sakal bırakmak için uygun zaman değildir” diyerek sakalları keserler. Bu durum Allah katından çok büyük vebaldir. İçerisinde bulunduğumuz yıllar İslam’ı en rahat ve en güzel şekilde örnek olarak yaşayabileceğimiz yıllardır. Bu sebeple bu söz arkasına saklanıp bu harama meyletmek caiz değildir…

Benzer Konular

Son Yazılanlar