Hafızlık Nasıl Yapılır? Hafızlık Nasıl Çalışılır?

Hafızlık Yapmak

Hafızlığa başlamadan önce, niyetin sağlam olması ve motivasyonun yüksek tutulması gereklidir. Niyet Allah rızası için yapmak olmalıdır. Motivasyonunuzu ise yüksek tutmak için, hafızlık yapmanın manevi kazançlarını ve toplum içindeki yerini düşünmek faydalı olacaktır. Düzenli olarak niyetinizi yenilemek ve kendinize hatırlatmalar yapmak, bu süreçte hafızlık yapmak isteyenleri destekleyecektir.

Hafızlık Yapmaya Başlamadan Önce?

Hafızlık uzun bir süreçtir ve sabır gerektirir. Bu nedenle, bir plan ve program dahilinde çalışmak çok önemlidir. Günlük, haftalık ve aylık hedefler belirlemek, sürecin daha yönetilebilir olmasını sağlar. Bundan daha da önemlisi ise yine kapasitenize göre kendinize bu süreçte baştan sona 2-3 sene düzenli çalışma sözü vermeniz büyük önem taşıyacaktır. Bu süre kişinin ezber kuvvetine göre artabilir ya da azalabilir.

Ezberleme sürecinde dikkat dağıtıcı durumlardan uzak, sakin bir çalışma ortamı seçmek önemlidir. Bu ortam, zihninizi toplamanıza ve konsantre olmanıza yardımcı olacaktır. Çalışma ortamınızın düzenli ve temiz olması, zihinsel olarak da size pozitif bir etki yapacaktır.

Hafızlık yapmanın en önemli noktası, ezber çalışmalarının sabahın ilk saatlerinde yapılmaya çalışılmasıdır. Bu saatler zihnin en temiz ve ezberi en hızlı kavrama zamanıdır.

Hafızlık Yapmaya Hazırlık

Hafızlık yapmanın belli başlı birçok yöntemi bulunmaktadır. Ancak bunlara geçmeden önce kendinizi bir hazırlık sürecine sokmanız çok büyük önem taşır. Hafızlık yapmanın en büyük başlangıcı önce kısa surelerin ezberlenmesi sonra uzun surelerle belli noktaya gelene kadar devam edilmesidir. Bunlardan daha önemlisi de Kur’an okuyuşunuzun hızlı akıcı ve doğru olması büyük önem taşır.

Ezber yapmaya sıfırdan başlayan bir kimse için hafızlık hazırlığı süreci sırayla aşağıdaki gibi olması büyük önem taşır.

  • 30. Cüzün son sayfasından ilk sayfasına kadar tüm sureler.
  • Yasin Suresi
  • Mülk Suresi
  • Vakıa Suresi
  • Rahman Suresi
  • Secde Suresi
  • 2 Farklı yerden aşir ayetleri

Bu surelerin ezberlenerek hafızlığa başlanması kişinin hem kendisini kontrol etmesi için iyi bir başlangıç hem de ezber seviyesini ölçmek için önemli bir adım olacaktır.

Bu sureleri ezberlerken 1 sayfayı kaç saatte ezberlediğinizi kontrol edin.

Yarım Saat ve aşağısı: Çok İyi

1 Saat ve Aşağısı: İyi

1-3 saat: Normal

3-5 saat ve üzeri: Zayıf

Ezbere süreniz hafızlığınızın ne kadar zamanda biteceğini size gösterebilir. Bu süreyi hesaplamak için önce yukarıdaki sureleri ezberlemiş olmak gerekir. Verimli çalışmayla iyi seviyede ezber kapasitesine sahip olan bir kimse 2 sene içerisinde rahat bir şekilde bitirebilir. Zayıf bir ezber kapasitesine sahip olan kimse ise 3-5 sene sürecek bir hafızlık yapabilir. Ezberi zayıf olmasına rağmen birçok kişi hafızlığını tamamlayabilir. Kader gayrete aşıktır… 

HAFIZLIK BAŞLANGICI

Hafızlık hazırlığı tamamlandıktan sonra birçok metot ile hafızlığı sürdürebilirsiniz. Ülkelere ve bölgelere göre hafızlık metotları değişse de Osmanlı dan günümüze uygulanan bir metot vardır ki bu en sağlıklı ve en kalıcı olanıdır.

Hafızlık Metodu:

Başlangıç 1. Cüzün 20. (son sayfası) olacaktır. Bu sayfa hafızlık dersinin ilk sayfasıdır.

Devamında 2. 3. 4. 5….. 30. cüzlerinde 20. sayfalarını ezberlemeyle devam edilir. Yani Kurân’ı ezberlemeye 1. sayfadan değil, 20. Sayfadan başlanmış olur. Bu şekilde 40 – 60 – 80 sayfalar ezberlenerek Kur’an’ın son cüzü 30. Cüze gelinir ve tekrar başa dönülür. Bu sefer 1+1 şeklinde 2 sayfa ezberlenerek birleştirilir. Kur’an’ın 19-20. sayfaları (Cüzlerin son 2 sayfası) Bu sayede daha önceki ezberlenen sayfa tekrar edilmiş olur. Ve her 30. cüze gelinip başa dönüldüğünde +1 sayfa eklenerek ezberler tamamlanır.

Bu metot Türkiye’nin çoğu medresesinde aynıdır. İlk Osmanlı döneminde kullanılan bu çalışma yöntemi Hafızlıkta en iyi ve kalıcı ezberleme yöntemidir. 

Benzer Konular

Son Yazılanlar