Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Ağız Yarasına Hızlı Tedavi

Ağız yaralarının farklı tipleri vardır. Ağızın alt kısmı, yanakların içi, diş etleri, dudaklar ve dil dahil olmak üzere ağzın herhangi bir yerinde oluşabilirler. Bu oluşumlar kendiliğinden olurken çoğu zaman yanlış çene kapatma sebebiyle yanakların ve dilin ısırılması suretiyle yavaşça meydana gelen yaralardır.

ağız yarasına ne iyi gelier

Ağız yaraları şu sebeplerle oluşur:

  • Keskin veya kırık bir diş veya tam oturmayan protezler
  • Yanak, dil veya dudağınızı ısırmak
  • Sıcak yiyecek veya içeceklerden ağzınızın yanması
  • Diş telleri
  • Çiğnemelik tütün ve türevleri

Bazı durumalarda uçuklar, herpes simpleks virüsünden kaynaklanır ve çok bulaşıcıdır. Gerçek yara ortaya çıkmadan önce genellikle hassasiyet, karıncalanma veya yanma hissi oluşur. Uçuklar genellikle kabarcık olarak başlar ve sonra kabuk bağlar. Herpes virüsü vücudunuzda yıllarca yaşayabilir ve sadece bir şey tetiklediğinde ağız yarası olarak ortaya çıkar. Bu tetikleyiciler şunlar olabilir:

– Özellikle ateş varsa başka bir hastalık
– Hormon değişiklikleri (örneğin adet dönemi)
– Stres
– Güneşe maruz kalma



Ağız yaraları bulaşıcı değildir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Kendiliğinden meydana gelen ağız yaralarının nedeni net değildir ancak şunlardan da kaynaklanabilir:

– Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (örneğin soğuk algınlığı veya grip)
– Hormon değişiklikleri
– Stres
– Diyette belirli vitamin ve minerallerin eksikliği (B12 vitamini veya folat)

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Ağız yaraları hiçbir şey yapmasanız bile genellikle 10 ila 14 gün içinde geçer. Bazen 6 haftaya kadar sürebilir. Aşağıdaki adımlar iyileşme sürecinizi hızlandırabilir.

  1. Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden, turunçgillerden uzak durun.
  2. Tuzlu su veya soğuk su ile gargara yapın.
  3. Dondurma yiyin. Ağzınızda yanma varsa bu fayda sağlar.
  4. Eczanenizden ağız yarası için ilaç ve merhem isteyin…
  5. Adaçayı, virüsleri, bakterileri öldürebilen ve iltihabı azaltabilen doğal bileşiklere sahiptir. Adaçayı gargarası yapmak ağız yaralarınızın iyileşmesi için fayda sağlayacaktır.
  6. Hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı ülserleri doğal olarak azaltmaya yardımcı olan antimikrobiyal özellikler içerir.
  7. Bal yaranın üzerinde tutularak yaranın hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Elbette bir süre sonra yutmak isteyeceksiniz. Belli zaman aralıklarıyla yaranız için balı tekrar tekrar uygulayabilirsiniz.

Dikkat!

Ağız yaranızın büyüklüğü iyileşme süresini belirler. Küçük ağız yaraları 3-7 gün içerisinde kendini iyileştirebilir. Büyük ağız yaraları ise 2 haftadan uzun sürebilir. Bu süreçte ağız yarasını tetikleyecek maddelerden uzak durmanız önemlidir.

Benzer Konular

Son Yazılanlar